Trentino-Zuid-Tirol: de 11 mooiste bestemmingen - Dit is Italië (2024)

Wijdse vergezichten, indrukwekkende bergen en meren, betoverende natuur, eeuwenoude steden, Germaans-Romaanse tradities en architectuur en een haast on-Italiaanse reinheid, orde en efficiëntie.Dat alles tref je aan in de noordelijke regio Trentino-Zuid-Tirol (Trentino-Alto Adige), die een wat vreemde eend in de Italiaanse bijt vormt en ook nog niet zo lang Italiaans is.

De steden Trento en Bolzano en de gelijknamige provincies (die samen de huidige regio vormen) hebben eeuwenlang deel uitgemaakt van het Oostenrijkse keizerrijk. Pas na de Eerste Wereldoorlog kwamen ze bij de meer dan een halve eeuw eerder tot stand gekomen Italiaanse eenheidsstaat, maar qua uiterlijk hebben ze nog altijd meer gemeen metMitteleuropadan met de zuidelijker regio’s van Italië.

Trentino-Zuid-Tirol: de 11 mooiste bestemmingen - Dit is Italië (1)

Inhoudsopgave

  • Alto Adige = Südtirol
  • 1. Trento
  • 2. Rovereto
  • 3. Riva del Garda
  • 4. Madonna di Campiglio
  • 5. Val di Non
  • 6. Val di Fassa
  • 7. Bolzano/Bozen
  • 8. Bressanone/Brixen
  • 9. Merano/Meran
  • 10. Selva/Wolkenstein
  • 11. Anterselva/Antholz
  • Zelf Trentino-Zuid-Tirol ontdekken?
    • Hoe kom je in Trentino-Zuid-Tirol?
    • Waar verblijf je?

Alto Adige = Südtirol

Dat geldt vooral voor Alto Adige, dat eigenlijk Südtirol/Zuid-Tirol heet en waar Duits de taal van de meerderheid is. De onafhankelijkheidsdrang is altijd sterk gebleven en dat heeft ertoe geleid, dat Trento en Bolzano/Bozen – die elk ruim een half miljoen inwoners tellen – nu beide autonome provincies zijn binnen Italië.

Dat houdt onder meer in dat ze hun eigen belastingopbrengsten kunnen besteden zonder tussenkomst van Rome, zodat ze maximaal hebben geprofiteerd van de opkomst van industrie en toerisme na de Tweede Wereldoorlog en daardoor nu behoren tot de rijkste streken van Italië, en van Europa. Al met al dus een fascinerende regio met talrijke hoogtepunten.

Trentino-Zuid-Tirol: de 11 mooiste bestemmingen - Dit is Italië (2)

Dit zijn de 11 mooiste plekken van Trentino-Zuid-Tirol met de bijzonderste bezienswaardigheden:

1. Trento

Het 120.000 inwoners tellende Trento is ook in onze vaderlandse geschiedenis bekend, omdat hier van 1545-63 hetConcilie van Trentewerd gehouden, waarmee de katholieke kerk de tegenaanval inzette tegen de protestantse ‘ketterijen’. Dat maakte Trento tot de haard van de Contrareformatie en ook nu drukt het Concilie zijn stempel op de stad.

Trentino-Zuid-Tirol: de 11 mooiste bestemmingen - Dit is Italië (3)

Het Concilie hield men in deDom van Trento, een indrukwekkende romaans-gotische constructie die na bijna twee eeuwen (de 13een 14e) bouwen haar huidige vorm kreeg, met prachtige roosvensters, een robuuste vierkante toren (een tweede toren is nooit afgekomen), goed behouden gebleven fresco’s en een aangebouwd bisschoppelijk kasteeltje met heuse kantelen.

Trentino-Zuid-Tirol: de 11 mooiste bestemmingen - Dit is Italië (4)

Het andere grote monument van de stad is hetCastello del Buonconsiglio. Dit bestaat uit een kasteel uit de 13eeeuw, waar later een nieuwe vleugel met tegen kanonvuur bestendige muren bij werd gebouwd om de aan het Concilie deelnemende prelaten te herbergen.

Trentino-Zuid-Tirol: de 11 mooiste bestemmingen - Dit is Italië (5)

Ook niet te missen is deTorre Vanga, een in 1210 opgerichte wachttoren naast de brug over de rivier de Adige, waarover de burgers konden vluchten bij een aanval van buiten of een overstroming. En vergeet twee vermaardebirrerieniet, die ter plekke hun eigen bier brouwen en in belangrijke mate bijdragen aan het Midden-Europese karakter van Trento: de Pedavana Artigianale en Forsterbräu.

Trentino-Zuid-Tirol: de 11 mooiste bestemmingen - Dit is Italië (6)

Een heel andere, hypermoderne constructie, ontworpen door toparchitect Renzo Piano, is hetMUSE,het natuurwetenschappelijke museum dat in 2013 is geopend en al gauw een van de meest bezochte musea van Italië werd. Historie van het leven, geologie van Alpen, aquaria, tropisch regenwoud, een kunstmatige gletscher, actuele thema’s als klimaatverandering, biodiversiteit en duurzaamheid, alles komt aan bod, met ook nog eens ruime mogelijkheden voor studie en spel voor de kinderen. Een must-see!

Trentino-Zuid-Tirol: de 11 mooiste bestemmingen - Dit is Italië (7)

2. Rovereto

Ruim 20 kilometer zuidelijker, in Rovereto, bevindt zich een wereldvermaard museum voor moderne en eigentijdse kunst, hetMART(Museo d’Arte Moderna e Contemporanea di Trento e Rovereto).

Trentino-Zuid-Tirol: de 11 mooiste bestemmingen - Dit is Italië (8)

Het uit 2002 stammende gebouw, een ontwerp van de Tessiner architect Mario Botta, is op zich al een kunstwerk, een 25 meter hoge koepel met een diameter van 40 meter, die doet denken aan het Pantheon, omgeven door strakke zalen in gele natuursteen waar zo’n 7.000 werken uit de afgelopen anderhalve eeuw te zien zijn. Vooral Italianen: Hayez, De Chirico, al de voornaamste futuristen – Balla, Boccioni, Severini, Sironi, Carrà – en naoorlogse klassiekers als Merz, Paladino, Fontana en Burri.

Bijzonder goed vertegenwoordigd isFortunato Depero, die uit Rovereto kwam (in de stad is ook een klein museum aan hem gewijd) en die ook bekend is geworden door de schitterende reclameposters die hij in de jaren 20 van de vorige eeuw voor Campari maakte. Het MART heeft Rovereto op de kaart gezet, want verder stelt het stadje niet zo veel voor. Het heeft nog een kasteel, dat nu een oorlogsmuseum herberg. Rovereto lag in de Eerste Wereldoorlog aan het front en in de bergen er omheen liggen een paar massagraven met Italiaanse en Oostenrijk-Hongaarse soldaten en een goed uitzicht op de toenmalige slagvelden.

3. Riva del Garda

Een heel andere aantrekkingskracht heeft Riva del Garda, dat ook wel bekend staat als het ‘Saint Tropez van het Gardameer’. Aan de noordelijke oever van het meer is het hier fraai flaneren, goed eten en drinken (probeer de plaatselijke specialiteitencarne salada, Vin Santo Trentino DOC en de milde olijfolie Garda DOP) en – in COVID-vrije tijden – genieten van een uitbundig nachtleven.

Dat alles in een mild microklimaat, waardoor hier op betrekkelijk hoge noorderbreedte nog palmen groeien. Gelegen aan de voet van het Brenta gebergte in de Dolomieten, is Riva niet alleen eenparadijs voor zeilers en windsurfers, maar ook een gewild uitgangspunt voor bergsporten: mountainbiking, free climbing, nordic walking enzovoorts.

Rond het Piazza III Novembre ligt het uit de middeleeuwen stammende monumentale centrum, met fraai gerestaureerde palazzi en aan het waterLa Rocca, een massief vierkante vesting waaraan eeuwenlang is gebouwd en herbouwd door achtereenvolgende heersers: de familie Scaliger van Verona, Venetianen en Oostenrijkers.

Trentino-Zuid-Tirol: de 11 mooiste bestemmingen - Dit is Italië (9)

4. Madonna di Campiglio

Dit mondaine, op 1.550 meter hoogte gelegen hoteldorp is vooral bekend geworden door de wereldkampioenschappen afdaling, metduizelingwekkende pistesals de zwarte Canalone Miramonti: 600 meter met een gemiddelde hellingsgraad van 66%! Madonna di Campiglio is daardoor nog altijd een van Italiës meest geliefdewintersportbestemmingen. En met 150 kilometer skipiste en nog eens 40 km voor langlauf (in de zomer golft men hier) mag dat ook wel.

’s Zomers worden de pistes en wouden van Campiglio, in het natuurreservaat Adamello-Brenta, het domein van liefhebbers vantrekking en alpinisme. Een klassieker is de Giro dei Cinque Laghi (de Vijfmerentocht) een 5 uur durende trektocht langs ijskoude, meer dan 2.300 meter hoog in een landschap van woeste rotsen gelegen bergmeren.

Trentino-Zuid-Tirol: de 11 mooiste bestemmingen - Dit is Italië (10)

Voor gezinnen met kinderen zijn er ook minder inspannende routes, terwijl rouwdouwers met professionele apparatuur ook de steile Dolomietentoppen kunnen bedwingen. Daarbij kom je niet zelden steenbokken tegen, terwijl je met enig geluk soms een blik kunt opvangen van een bruine beer.

5. Val di Non

Iedere Italiaan kent de Val di Non van naam, dankzij de appels (met herkomstgarantie), die hier in de lagere delen van de vallei bij duizenden tonnen tegelijk worden verbouwd en vandaar de schappen van supermarkten van het hele land bereiken.

De Val di Non is daarnaast bekend doortypische bergproductenzoals de kaas Trentingrana, een wat minder gerijpte, smeuïge variant op de meer bekende grana padana. En demortandela, een gerookte varkensworst die je traditioneel eet metaardappelbeignets en appelmoes.

Trentino-Zuid-Tirol: de 11 mooiste bestemmingen - Dit is Italië (11)

In de vallei staat een groot aantal kastelen van waaruit al sinds mensenheugenis de toegang tot Italië werd verdedigd. Het bekendste is het perfect bewaard geblevenCastel Thunbij Vigo di Ton, in de 13eeeuw gebouwd door de prins-bisschoppen die toen over de vallei heersten en sindsdien verrijkt met massieve wachttorens, bastions, fortificaties en een slotgracht.

Trentino-Zuid-Tirol: de 11 mooiste bestemmingen - Dit is Italië (12)

Als je geïnteresseerd bent in de vroegste geschiedenis van het gebied dan is het Museo retico van Sanzano niet te missen. Het vertelt het verhaal van deReti, een volk dat de dienst uitmaakte in een gebied dat zich uitstrekte tot Tirol en Zwitserland, van de 6etot de 1eeeuw v.Chr., toen de Romeinen hier de boel overnamen.

Mocht je het warm krijgen in de vallei, rijd dan wat hogerop naar het koele water van het rustiek omboomde Meer van Tovel.

Trentino-Zuid-Tirol: de 11 mooiste bestemmingen - Dit is Italië (13)

6. Val di Fassa

Deze vallei in het hart van de Trentiner Dolomieten herbergt een reeks dorpen die ook onder Nederlandse en Belgische wintersporters populair zijn. Te beginnen bij Moena, dat ook bekend is vanwege de hier geproduceerde kaasPuzzone di Moena. Het woord betekent ‘Stinkerd’ en dat is inderdaad niks te veel gezegd.

Trentino-Zuid-Tirol: de 11 mooiste bestemmingen - Dit is Italië (14)

Aan het einde van de vallei kom je in het 1.450 meter hoog gelegen Canazei, een voormalig bergdorp dat nu eenwintersportcentrum van formaatis, met prachtig uitzicht op de meer dan 3.000 meter hoge toppen van de Sella en de Marmolada.

Vanuit Canazei kun je deSella Rondadoen, een weergaloze (en niet bijzonder zware) 25 tot 40 kilometer lange skitour langs 4 bergpassen: Pordoi, Sella, Gardena en Campolongo. Met zon en blauwe lucht, zicht op de angstig steile Dolomieten en halverwege een bord polenta met gesmoorde cantharellen kun je er de ideale skidag van maken.

Trentino-Zuid-Tirol: de 11 mooiste bestemmingen - Dit is Italië (15)

Interessant is tenslotte dat de Val di Fassa vanouds het domein is van deLadins, een linguïstische en culturele minderheid, ingeklemd tussen de Duitstaligen in het noorden en de Italianen in het zuiden. De Ladins houden hun tradities hoog met taalonderwijs, volksfeesten en musea als het Museum Ladin de Fascia in Vigo di Fassa.

💡 Ook interessant: de 7 mooiste plekken in de Dolomieten.

7. Bolzano/Bozen

Bij het jaarlijkse vergelijkend onderzoek van economisch dagblad Sole24Ore naar de leefbaarheid binnen de Italiaanse steden komt Bolzano steevast bij de eerste 3 uit. Inderdaad komt de hoofdstad van Alto Adige/Südtirol/Zuid-Tirol over als kalm, overzichtelijk en gezellig. Maar erg Italiaans is de 75.000 inwoners tellende stad niet, ondanks de onder het fascisme uitgevoerde Italiaanse volksplantingen die het Duitse element hadden moeten neutraliseren.

Je ziet het al meteen aan het centrale plein,Waltherplatz/Piazza Walther, genoemd naar de troubadour Walther von der Vogelweide, een van de voornaamste vertegenwoordigers van de middeleeuwse Duitse literatuur, die hier vandaan kwam. Zijn standbeeld midden op het plein werd door het fascistisch regime verwijderd, maar pronkt daar weer sinds 1981, toen de grootste strubbelingen tussen de Duitse en de Italiaanse taalgroepen voorbij waren.

Trentino-Zuid-Tirol: de 11 mooiste bestemmingen - Dit is Italië (16)

De oude binnenstad, met haar karakteristiekeLauben(door woningen overdekte bogengalerijen, in het Italiaansportici) en barokke wandschilderingen zijn duidelijk Centraal-Europees.

Trentino-Zuid-Tirol: de 11 mooiste bestemmingen - Dit is Italië (17)

Dat geldt ook voor de plaatselijke specialiteiten die je hier in gemütliche uitspanningen kunt gebruiken: Schüttelbrot, Speck,canederli(Italiaans voor Knödel) Sachertorte en Lagrein, de zachte (en erg lekkere) rode wijn die op de berghellingen boven Bolzano wordt verbouwd. Wat trouwens niet wegneemt dat je desgewenst ook uitstekend Italiaans kunt eten.

Het voornaamste monument is de aan Maria Himmelfahrt gewijdeDom, waarvan de façadeal in 1180 werd ingewijd, maar die pas aan het begin van de 15eeeuw voltooid was, zodat de stijl aanvankelijk romaans was, maar gaandeweg overging in gotisch.

Trentino-Zuid-Tirol: de 11 mooiste bestemmingen - Dit is Italië (18)

Helemaal gotisch is 100 meter verderop deDominicaner kerk, die in de Tweede Wereldoorlog plat gebombardeerd werd, maar met de oorspronkelijke stenen is herbouwd.

Trentino-Zuid-Tirol: de 11 mooiste bestemmingen - Dit is Italië (19)

Iets heel anders is het aan de rivier de Talvera/Talfer (waarlangs je leuke fietstochten kunt maken) in de jaren 30 in hyper-fascistische stijl als een Romeinse triomfboog gebouwdeMonumento alla Vittoria/Siegesdenkmal. Daarmee werd de overwinning in de Eerste Wereldoorlog en de daarop volgende annexatie van Zuid-Tirol herdacht.

Tientallen jaren is hier heftig gedemonstreerd, zowel door Duitstaligen die het wilden platgooien als door rechtse Italianen die hier deitalianitàvan Alto Adige opeisten. Tegenwoordig wordt het monument met rust gelaten, als een tijdsdocument van een voorbije periode. En zo moet je er ook naar kijken.

Bolzano is verder rijk aan belangwekkende musea. Een absolute topper is het Archeologisch Museum, waar elke bezoeker van Bolzano een kijkje komt nemen bijÖtzi, de 5.000 jaar oude mummie die in 1991 op de Similaungletscher op de grens van Italië en Oostenrijk werd gevonden door twee Duitse toeristen. Het ‘gletscherlijk’, zoals hij in de pers werd genoemd, ligt er goed zichtbaar bij, in een hermetisch afgesloten en zorgvuldig op temperatuur gehouden ruimte, evenals zijn ook wonderbaarlijk goed behouden gebleven kleding en gereedschap.

Trentino-Zuid-Tirol: de 11 mooiste bestemmingen - Dit is Italië (20)

Het futuristisch ogende in 2008 geopendeMuseionbiedt een rijke collectie aan internationale moderne kunst. Vlak buiten de stad bevindt zich het 13eeeuwseSchloss Runkelsteinmet zijn unieke verzameling niet religieuze middeleeuwse fresco’s. Vijf kamers lang kun je hier je hart ophalen aan schilderingen van afbeeldingen uit het dagelijks leven, jachtscènes, riddertoernooien en de verhalen van Tristan en Isolde en Koning Arthur en de Tafelronde.

Trentino-Zuid-Tirol: de 11 mooiste bestemmingen - Dit is Italië (21)

’s Werelds meest vermaarde alpinist Reinhold Messner heeft zijn regio maar liefst zes MMM’s (Messner Mountain Museum) geschonken, waarvanMMM Firmianin kasteel Sigismundskron boven Bolzano het voornaamste is. Hier is een rijke collectie gewijd aan de geologie van de bergen, de relatie tussen mens en berg en de historie van alpinisme en bergtoerisme. Ook leuk voor kinderen.

Omdat Bolzano in een kom ligt, omgeven door hoge bergen, kan het er in de zomer flink heet worden. De bewoners wijken daarom al eeuwenlang graag uit naar het veel koelere Soprabolzano/Oberbozenop de hoogvlakte van Renon pal boven de stad. Die moesten daarvoor toen wel een paar uur lopen, maar de hedendaagse toerist wordt het gemakkelijk gemaakt door een kabelbaan. Deze overbrugt vanuit het centrum van Bolzano het hoogteverschil van 950 meter in slechts 12 minuten. Voor hem opent zich een landschap met prachtige wandelpaden en gastvrijeStubenmet ouderwetse boerenkost, koel bier en goede wijn.

8. Bressanone/Brixen

Kleiner, knusser en minder druk is Bressanone/Brixen, dat ook weer een mooi Oostenrijksbarok centrumheeft (en waar in tegenstelling tot het deels geïtalianiseerde Bolzano overwegend Duits – meestal in de vorm van een Beiers aandoend dialect – wordt gesproken).

Trentino-Zuid-Tirol: de 11 mooiste bestemmingen - Dit is Italië (22)

Het stadje werd 800 jaar bestuurd door een prins-bisschop en het voornaamste monument is daarom ook hier deDom. De bouw daarvan begon in de 10eeeuw, waarna er honderden jaren lang elementen aan werden toegevoegd: kapellen, een klooster, barok stucwerk en twee in zachte pasteltinten uitgevoerde klokkentorens.

Trentino-Zuid-Tirol: de 11 mooiste bestemmingen - Dit is Italië (23)

Het meest indrukwekkend is dekloostergang, waarvan de wanden en gewelven in de 14een 15eeeuw werden opgevuld met kleurrijke fresco’s van episodes uit het Bijbelverhaal, dat zo in stripvorm aan het volk verklaard kon worden. In het aanpalende bisschoppelijk paleis is nu een museum gevestigd voor religieuze kunst met naar het schijnt de rijkste collectie van kerststallen ter wereld.

9. Merano/Meran

Op het gevaar af eentonig te worden: ook Merano, met ruim 40.000 inwoners de tweede stad van Zuid-Tirol, heeft een met rijke wandschilderingen verluchte middeleeuwseDom.

Trentino-Zuid-Tirol: de 11 mooiste bestemmingen - Dit is Italië (24)

En een paar kilometer buiten de stad ligt het kort na het jaar 1.000 gebouwde, soliede ogendeCastel Tirolo/Schloss Tirol, dat de streek haar naam gaf en waar ooit de graven van Tirol resideerden. Nu is het historisch museum van Zuid-Tirol er gevestigd.

Trentino-Zuid-Tirol: de 11 mooiste bestemmingen - Dit is Italië (25)

Maar Merano is sinds de tweede helft van de vorige eeuw vooral bekend geworden alskuuroord. Met name nadat de Oostenrijkse keizerin Elisabeth, beter bekend als Sissy, er haar winters ging doorbrengen vanwege het milde mediterrane klimaat en het geneeskrachtige bronwater. Daardoor verrezen er veel openbare gebouwen, zoals het station en de schouwburg, en privéwoningen in de typische Jugendstil van die jaren.

Het oorspronkelijke Kurhaus uit 1873 staat er nog, maar is inmiddels ingehaald door de ultramoderne, in 2005 geopende en in 2018-19 uitgebreide, deTerme di Merano/Therme Meran. Zwavelhoudend en radioactief mineraalwater vormt daar slechts een van de vele attracties vormt.

Trentino-Zuid-Tirol: de 11 mooiste bestemmingen - Dit is Italië (26)

De moderne thermen zijn vooral een enorm wellness-complex (in het Duits omschreven alsErlebnisbäder), inclusief zwembaden, sauna’s, watervallen, yoga en een updated versie van de klassieke ‘Meraner Traubenkur’ (dieet op basis van blauwe druiven) enzovoorts. Niet slecht voor een weekje ontspanning!

10. Selva/Wolkenstein

Selva di Val Gardena, met de Italiaanse fantasienaam waarmee een kleine eeuw geleden Wolkenstein in Gröden werd herdoopt, is voor veelNederlandse wintersporterseen geliefde bestemming. Vanuit het dorp, dat op 1.563 meter hoogte ligt, heb je de beschikking over 175 kilometer piste, 79 liften en ruime gelegenheid voor afterski-activiteiten.

Trentino-Zuid-Tirol: de 11 mooiste bestemmingen - Dit is Italië (27)

Het is ook een van de toegangspoorten tot de hierboven (nr. 6) beschreven skitocht van de Sella Ronda. In het zomerseizoen kun je vanuit Selva en het nabije Ortisei/Sankt Ulrich prachtigewandeltochtenmaken, onder meer van en naar de Passo di Val Gardena/Grodner Joch en de Passo di Sella/Sellajoch.

Een schitterend wandelgebied even verderop is deAlpe di Siusi/Seiseralm, een door majesteitelijke Dolomietentoppen omringde bergweide van maar liefst 57 vierkante kilometer op 1.700 – 2.300 meter hoogte. Verdwalen kun je er niet, want de wegbewijzering is zoals overal in Zuid-Tirol gedetailleerd en accuraat.

Trentino-Zuid-Tirol: de 11 mooiste bestemmingen - Dit is Italië (28)

11. Anterselva/Antholz

Hetagriturismo,nu een populaire manier van vakantie vieren in heel Italië, is van oudsher een specialiteit van Zuid-Tirol. En waar elders in het land de term maar al te vaak wordt gebruikt om hotels en restaurants om fiscale redenen te omschrijven als boerenbedoening, is het hier nog echtlogeren bij de boer, al zijn de hygiënische standaarden en het comfort in de afgelopen jaren natuurlijk fiks gestegen.

In veel hoog gelegen dorpen vind je zo ruime Bauernhöfe waarin kamers die vroeger bestemd waren voor een rijke kinderschaar nu worden verhuurd aan toeristen, vooral aan gezinnen. Zo’n dorp is het tegen de Oostenrijkse grens aanliggende Anterselva/Antholz, dat in de sportwereld bekend is door zijn biatlon-circuit. Hier bieden tientallen bergboeren gastvrijheid aan in hun woningen, die alle de naam van hun familie dragen: Huberhof, Müllerhof en dergelijke.

Het dorp ligt in de gelijknamige vallei vlak tegen het Riesenferner-bergmassief aan, met veleklimmogelijkhedentot boven de 3.000 meter. Aan het eind van de vallei, op 1.640 meter hoogte, kom je bij de Antholzer See, een idyllisch tussen de bomen gelegen meertje, met kristalhelder water en een wandelpad er omheen (een uurtje).

Een eenvoudige eetgelegenheid en een zonneweide completeren het beeld en als je geen last hebt van koudwatervrees kun je op zonnige dagen een heerlijk verfrissend bad nemen. (Temperatuur 12-15 graden: de meeste bezoekers, onder wie alle Italianen, blijven aan wal.)

Zelf Trentino-Zuid-Tirol ontdekken?

Krijg je al zin om af te reizen naar de mooiste combinatie tussen het alpiene en het mediterrane leven? Met de mooiste vergezichten en helderste meren van heel Italië? In een relax- én actieve vakantie?

Tip 🇮🇹hier vindje de beste en voordeligste accommodaties in Trentino-Zuid-Tirol.

Hoe kom je in Trentino-Zuid-Tirol?

Een van de grote voordelen van een vakantie in Trentino-Zuid-Tirol: het is minder ver rijden dan je denkt, want je gaat bij Oostenrijk de grens over met Italië en je bent er al!

Met de autois het zo’n 920 kilometer rijden vanaf de Nederlandse grens. Je rijdt dan de Oostenrijk-route via Keulen, Frankfurt, Stuttgart en Innsbruck naar Bolzano. Hier hebben we een aantal tips voor hotels onderweg naar Italië op een rij gezet.

Met het vliegtuigheb je de mogelijkheid om te landen op het internationale vliegveld Verona (maar ook op Venetië of Innsbruck). Het beste kun je dan een auto huren.

Waar verblijf je?

Accommodatiein Trentino-Zuid-Tirol is er meer dan genoeg. Voor kampeerders, liefhebbers van B&B’s of vakantiehuizen en degenen die liever in een hotel zitten.

Campings in Trentino-Zuid-Tirol:behoor je tot de groep kampeerders? Zeker dan is Trentino-Zuid-Tirol een geweldige bestemming.

Omdat we weten dat velen van jullie graag kamperen, hebben we hieronder een aantal van de best beoordeelde campings in de provincie voor je verzameld:

Camping Seiser Alm

Midden in het bergachtige en bosrijke gebied ten noordoosten van Bolzano ligt Camping Seiser Alm. Dit is een heerlijke plek voor gezinnen die vakantie willen vieren in de natuur en voor rustzoekers.

Camping Schlosshof

Camping Schlosshof ligt tegen het dorp Lana aan in een bergdal. In de omgeving kun je urenlange bergwandelingen maken en tal van andere buitensporten beoefenen.

Camping Olympia

Camping Olympia is omringd door dennenbomen en biedt een geweldig uitzicht op de Dolomieten. Zowel zomer als winter is deze camping een fantastische plek voor families om te sporten en van de natuur te genieten.

Camping Zögghof

Deze terrassencamping ligt aan de rand van het grootste natuurpark van Zuid-Tirol: Texelgruppe. De kampeerplekken op terrassen bieden uitzicht op de omliggende omgeving. Vanaf de camping loopt een mooi fietspad langs de rivier naar Merano.

Camping Mals

Camping Mals is een zonnige oase op de zuidelijke hellingen van de Alpen waar Italië, Oostenrijk en Zwitserland elkaar raken. Vanaf deze camping kun je de natuurlijke schoonheid van Vinschgau ontdekken. De oude stad Glurns,de verzonken klokkentoren van Graunen de Ortler-gletsjer liggen dichtbij.

Camping Gloria Vallis

Camping Gloria Vallis is een luxe camping met ruime plaatsen en een fraai uitzicht op de mooie omgeving. Er is een picknickplaats met visvijver, een grillplaats en speeltuin. Je hebt ook gratis toegang tot het nabijgelegen zwembad.

Camping Latsch an der Etsch

Middenin de zuidelijke Alpen, in Vinschgau, Zuid-Tirol, vind je Camping Latsch. Met een heerlijk zonnige ligging aan de voet van de Sonnenberg zul je je op deze terrassencamping snel thuisvoelen. Op slechts enkele minuten loopafstand van het dorpscentrum van Latsch.

Camping Alpin Fitness Waldcamping Völlan

Gelegen op zonovergoten heuvels aan de rand van het kuuroord Foiana / Völlan, biedt Camping Alpin Fitness Waldcamping het beste van Zuid-Tirol en het indrukwekkende landschap van de Dolomieten.

Camping Waldcamping Naturns

Waldcamping Naturns heeft kampeerplekken op ruime terrassen met vrij uitzicht op bossen, boomgaarden en de Sonnenberg. Het is hier simpelweg en in alle rust genieten van de schoonheid van het landschap.

Ben je al vaker in Trentino-Zuid-Tirol geweest? Wat zijn de mooiste plekken of beste bezienswaardigheden volgens jou? We horen graag van je!

✅ Bekijk ook:de mooiste plekken in Italië.

Trentino-Zuid-Tirol: de 11 mooiste bestemmingen - Dit is Italië (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Aracelis Kilback

Last Updated:

Views: 6473

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Aracelis Kilback

Birthday: 1994-11-22

Address: Apt. 895 30151 Green Plain, Lake Mariela, RI 98141

Phone: +5992291857476

Job: Legal Officer

Hobby: LARPing, role-playing games, Slacklining, Reading, Inline skating, Brazilian jiu-jitsu, Dance

Introduction: My name is Aracelis Kilback, I am a nice, gentle, agreeable, joyous, attractive, combative, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.